fredag 25 maj 2007

Du äger lika mycket skog som Göran Persson!

Igår var jag på en mycket intressant föreläsning av Dick Kling som pratade om sin bok "radhusproletärer och ombudskapitalister". Han beskrev mycket intressant med flera fascinerande exempel som att varje svensk äger ungefär 2 cm av Göta Kanal eller ca 1 hektar skog och hur en betydande del av de svenska hushållens pengar sköts av så kallade ombudskapitalister. Och de är inga investararproffs direkt, det är snarare kommunpolitikern Berit från Trollhättan som kastar pil när hon väljer aktier. Så varför skulle inte den enskilde klara det lika bra själv?

Han hade tonvis med bra exempel på varför vi ska sälja ut de statliga företagen och de finns väl beskrivna i hans bok. Jag ska åka till Jönköping om 5 min så jag är ledsen att jag inte hinner redogöra för föreläsningen mer ingående. Men jag rekommenderar verkligen boken.

MVH

torsdag 24 maj 2007

Jag vill också ha pensionärsrabatt!

I den här artikeln hotar PRO-distriktet i Kalmar med att anmäla alla sina 15 000 medlemmar till arbetsförmedlingen eftersom de betalar högre skatt sedan jobbavdraget infördes . Detta efter det att Fredrik Reinfeldt uppmanat pensionärerna att söka jobb vid en demonstration i Stockholm för att få rätt till avdraget.

Men snälla PRO, sätt er ner och fundera en stund. Det är ett jobbavdrag. För att få det måste du rimligtvis ha ett jobb. Det finns väl åtskilliga saker som låter lockande att få t.ex. pensionärsrabatter men jag accepterar att jag inte får det därför att jag inte är pensionär, långt ifrån.

Fast å andra sidan vore det ju toppenbra om det fungerade. Jag kanske skulle försöka få lön utan arbete, vård utan att vara sjuk och pension utan att vara pensionär. Det vore väl underbart så säg? Eller kanske inte. Nej PRO, den gubben går inte.

Såg en annan sak i den här artikeln som också oroar mig, men det är mer på det privata planet. Ska ju snart ner till Schweiz och jobba igen och jag tar inte jättegärna buss. I synnerhet inte eftersom jag redan betalat flygbiljett. Men det löser sig nog.

MVH
Andreas

onsdag 23 maj 2007

Jobbskapande politik bättre än Bidragspolitik - Ett till argument

I DN idag skrivs det om att bidragssystemet läcker pengar och att det är i princip omöjligt att på ett enkelt sätt påvisa fusk. Föga förvånande säger jag om man tänker på att vi under en alltför lång tid har haft en socialdemokratisk regering som har varit otroligt trångsynt. De har inte bara lyckats lura sig själva utan även det svenska folket om att bidrag är bättre än jobb. Hoppas nu att ljuset har gått upp för några fler.

Imorgon ska jag förövrigt på en mycket spännande föreläsning av Dick Kling som har skrivit boken "Radhusproletärer och ombudskapitalister".

MVH
Andreas

tisdag 22 maj 2007

Förbundsstämma Kalmar 2007 och Liberala gruppen

Har nu hunnit komma hem och packat upp från årets höjdpunkt, förbundsstämman i Kalmar. Det var min första och den motsvarade mer än väl alla högt ställda förväntningar. Vi var ett gäng på 10 personer som åkte i onsdags från Göteborg. På vägen skrev vi bland annat ihop den sång som vi framförde på förbundsfesten.

Stämmoförhandlingarna flöt på mycket bra och det blev en hel del livliga debatter om både stort och smått, bland annat EMU och A-traktorer. Varken den förra eller den senare blev tyvärr inte riktigt som jag hoppades på, vi är numera inte positiva till EMU. Att debatten om A-traktorer drog ut på tiden var väl delvis mitt fel eftersom jag gick upp och yrkade på att stryka hela stycket, inte för att jag har något emot A-traktorer men de hör inte hemma i vårat sakpolitiska program. Chockerande nog, så är kapitlet fortfarande kvar.

En utav de roligaste delarna av stämman var också alla de fantastiskt trevliga personer man träffade. Några som jag var grymt imponerade av var Stockholms distrikt. Även fast jag kanske inte höll med dem i sak om allting så var alla deras medlemmar fantastiskt duktiga retoriskt och hade mycket intressanta infallsvinklar på problemen. Jag hoppas verkligen vi här i Göteborg kan börja samarbeta mer med Stockholm för att den positiva trend för CUF i storstäderna fortsätter. Vi kan säkert lära oss mycket av varandra.

Det mest spännande med hela stämman var valet av förbundsordförande. Valberedningen hade med undantag av en reservant, enats om Marie Wickberg. Reservationen var till förmån för Magnus Andersson. Det blev omröstning och resultatet blev att Magnus vann med 52 mot 46 röster. Ett stort grattis till dig Magnus, du kommer göra ett mycket bra jobb.

Till Fredrick vill jag hälsa att hans jobb för CUF har varit obetalbart. Utan honom hade vi definitivt inte varit där vi är idag. Vi kommer alla att sakna dig!

Igår var jag och ett gäng från CUF-Göteborg inbjudna av MUF-Göteborg som hade en föreläsning av Annie angående Liberala Gruppen som hon och Fredrick har startat. Det är ett mycket viktigt initiativ som jag tror många länge har eftersökt. Tack så mycket Annie för en mycket intressant tillställning.

MVH
Andreas